हनुमान चालीसा का पाठ हिंदी में | Hanuman chalisa lyrics in hindi

0

हनुमान चालीसा का पाठ हिंदी में | Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi: हनुमान कलयुग में भगवान श्रीराम भक्त हनुमान, एक ऐसे वास्तविक और जागृत भगवान हैं जो थोड़ी सी पूजा से प्रसन्न होकर अपने भक्तों की समस्याओं का शीघ्र समाधान करते हैं। हनुमान जी की पूजा करने से सुख, शांति, स्वास्थ्य और लाभ मिलता है। यहां तक ​​कि नकारात्मक शक्तियां भी हनुमानजी की आस्था को भंग नहीं करती हैं। हनुमानजी की महिमा और परोपकारी स्वभाव को देखकर तुलसीदासजी ने हनुमानजी को प्रसन्न करने के लिए हनुमान चालीसा का निर्माण किया। इस चालीसा का पाठ नियमित रूप से या मंगलवार, शनिवार को करने से कई चमत्कारी लाभ होते हैं। मंगल, शनि एवं पितृ दोषों से मुक्ति कि लिए भी हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) का पाठ लाभकारी है।

Hanuman chalisa lyrics
Hanuman chalisa lyrics

हनुमान चालीसा | Hanuman chalisa lyrics in hindi

 श्री हनुमान चालीसा

दोहा

श्रीगुरु चरन सरोज रज निजमनु मुकुरु सुधारि।
 
बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि।|
 
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
 
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।|
 
 
10:34 AM 11/1/2022


Hanuman chalisa lyrics



श्री हनुमान चालीसा

चौपाई

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुं लोक उजागर।|
रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।|
 
 
 
 
महावीर विक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी।|
कंचन वरन विराज सुवेसा।
कानन कुण्डल कुंचित केसा।|
 
 
 
 
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
काँधे मूँज जनेऊ साजै।|
शंकर सुवन केसरीनंदन।
तेज प्रताप महा जग वन्दन।|
 
 
 
 
विद्यावान गुणी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर।|
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया।|
 
 
 
 
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
विकट रूप धरि लंक जरावा।|
भीम रूप धरि असुर संहारे।
रामचंद्र के काज संवारे।|
 
 
 
 
लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।|
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।|
 
 
 
 
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।|
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीशा।
नारद सारद सहित अहीसा।|
 
 
 
 
जम कुबेर दिगपाल जहां ते।
कवि कोविद कहि सके कहाँ ते।|
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।
राम मिलाय राज पद दीन्हा।|
 
 
 
 
तुम्हरो मंत्र विभीषन माना।
लंकेश्वर भये सब जग जाना।|
जुग सहस्र योजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू।|
 
 
 
 
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।|
दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।|
 
 
 
 
राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे।|
सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डरना।|
 
 
 
 
आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक तें कांपै।|
भूत पिसाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै।|
 
 
 
 
नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा।|
संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम वचन ध्यान जो लावै।|
 
 
 
 
सब पर राम तपस्वी राजा।
तिनके काज सकल तुम साजा।|
और मनोरथ जो कोई लावै।
सोई अमित जीवन फल पावै।|
 
 
 
 
चारों युग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा।|
साधु-संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे।|
 
 
 
 
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस वर दीन जानकी माता।|
राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा।|
 
 
 
 
तुम्हरे भजन राम को भावै।
जनम-जनम के दुख बिसरावै।|
अन्त काल रघुबर पुर जाई।
जहाँ जन्म हरि-भक्त कहाई।|
 
 
 
 
और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेई सर्व सुख करई।|
संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।|
 
 
 
 
जै जै जै हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।|
जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहिं बंदि महा सुख होई।|
 
 
 
 
जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा।|
तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय महँ डेरा।|

 श्री हनुमान चालीसा

दोहा 

पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।|

11:23 AM 11/1/2022
 
Hanuman chalisa lyrics


नकारात्मक शक्तियों से सुरक्षा

हनुमान जी को बहुत ही निडर और शक्तिशाली माना जाता है। राम के भक्त भगवान हनुमान बुरी आत्माओं को नष्ट करते हैं और लोगों को उनसे मुक्त करते हैं। चालीसा की गाय हैं हनुमान, 'भूत पिशाच के पास मत आना, महावीर का नाम सुनो। यह कविता बताती है कि जो व्यक्ति नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करता है, वह भूत, भूत और अन्य नकारात्मक शक्तियों से घिरा नहीं होगा। जिन लोगों को रात में डर लगता है या जिन्हें बुरे सपने आते हैं उन्हें प्रतिदिन हनुमान चालीसा का पाठ करना चाहिए।


Hanuman chalisa lyrics




सती और शनि के अशुभ प्रभाव से बचने के लिए

एक बार शनि देव ने हनुमान से वादा किया था कि जो भी हनुमान की पूजा करेगा, शनि देव उसे कभी चोट नहीं पहुंचाएंगे। इसलिए शनि की सिद्धिशती या ढिया के बुरे प्रभाव से बचने के लिए हनुमान जी की पूजा और हनुमान चालीसा का पाठ करना लाभकारी होता है।


Hanuman chalisa lyrics


बुद्धि और बुद्धि प्राप्त करने के लिए

'विद्यावान गुनी अति चातुर। राम काज करिबे को आतुर।। "विद्वान बहुत होशियार है। हनुमान चालीसा के इस जाप से स्पष्ट होता है कि हनुमान चालीसा का पाठ करने वालों में भी हनुमान जी की भलाई पूरी होती है। छात्रों को हनुमान की कृपा पाने के लिए नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करना चाहिए। विद्यार्थी जीवन में हनुमान चालीसा का पाठ करने से स्मरण शक्ति बढ़ती है और शिक्षा के क्षेत्र में सफलता प्राप्त होती है।

Hanuman chalisa lyrics



आर्थिक परेशानियां दूर

यदि आप कभी भी आर्थिक संकट का सामना करते हैं तो अपने मन में हनुमान का स्मरण करके हनुमान चालीसा का पाठ करें। ऐसा करने से आपकी आर्थिक चिंताएं धीरे-धीरे दूर हो जाएंगी। पाठ करते समय पवित्रता का ध्यान रखना बहुत जरूरी है।

12:22 AM 11/1/2022


श्री हनुमान चालीसा



Shree Hanuman Chalisa Lyrics in English



Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar।|
Ram doot atulit bal dhama
Anjaani-putra Pavan sut nama।| 




Mahabir Bikram Bajrangi
Kumati nivar sumati Ke sangi।|
Kanchan varan viraj subesa
Kanan Kundal Kunchit Kesha।|


Hanuman chalisa lyrics



Hath Vajra Aur Dhuvaje Viraje
Kaandhe moonj janehu sajai।|
Sankar suvan kesri Nandan
Tej prataap maha jag vandan।| 




Vidyavaan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aatur।|
Prabu charitra sunibe-ko rasiya
Ram Lakhan Sita man Basiya।|




Sukshma roop dhari Siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jarava।|
Bhima roop dhari asur sanghare
Ramachandra ke kaj sanvare Laye।| 




Sanjivan Lakhan Jiyaye 
Shri Raghuvir Harashi ur laye।| 
Raghupati Kinhi bahut badai 
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai।| 



Sahas badan tumharo yash gaave 
Asa-kahi Shripati kanth lagaave।| 
Sankadhik Brahmaadi Muneesa 
Narad-Sarad sahit Aheesa।| 




Yam Kuber Digpaal Jahan te
Kavi kovid kahi sake kahan te।|
Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha।|




Tumharo mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar Bhaye Sub jag jana।|
Yug sahastra jojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu।|




Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee।|
Durgaam kaj jagath ke jete
Sugam anugraha tumhre tete।|




Ram dwaare tum rakhvare
Hoat na agya binu paisare।|
Sub sukh lahae tumhari sar na
Tum rakshak kahu ko dar naa।|




Aapan tej samharo aapai
Teenhon lok hank te kanpai।|
Bhoot pisaach Nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunavae।|




Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumant beera।|
Sankat se Hanuman chudavae
Man Karam Vachan dyan jo lavai।|




Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja।|
Aur manorath jo koi lavai
Sohi amit jeevan phal pavai।|




Charon Yug partap tumhara
Hai persidh jagat ujiyara।|
Sadhu Sant ke tum Rakhware
Asur nikandan Ram dulhare।|




Ashta-sidhi nav nidhi ke dhata
As-var deen Janki mata।|
Ram rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasa।|




Tumhare bhajan Ram ko pavai
Janam-janam ke dukh bisraavai।|
Anth-kaal Raghuvir pur jayee
Jahan janam Hari-Bakht Kahayee।|




Aur Devta Chit na dharehi
Hanumanth se hi sarve sukh karehi।|
Sankat kate-mite sab peera
Jo sumirai Hanumat Balbeera।|




Jai Jai Jai Hanuman Gosahin
Kripa Karahu Gurudev ki nyahin।|
Jo sat bar path kare kohi
Chutehi bandhi maha sukh hohi।|




Jo yah padhe Hanuman Chalisa
Hoye siddhi sakhi Gaureesa।|
Tulsidas sada hari chera
Keejai Nath Hridaye mein dera।|




Pavan Tanay Sankat Harana
Mangala Murati Roop Ram।|
Lakhana Sita Sahita
Hriday Basahu Soor Bhoop।|



Shri Shani Dev Ji Ki Aarti Lyrics | जय जय शनि देव मंत्र

अगर आपको यह आरती पसंद है, तो कृपया शेयर, लाइक या कॉमेंट जरूर करें!





Post a Comment

0 Comments
Post a Comment (0)
To Top